PRAKTISK INFO

Åbningstider hos Holms-knivservice er den tid på dage hvor du kan ringe og aftale en slibeaftale.  se her for kontakt info.

Vi har IKKE en fysisk butik, men et lille værksted hvorfra der bliver slebet, men altså ikke hvor du som kunde bare kan komme fra gaden uden en forudgående aftale. 

Vi har på vores adresse en indleverings kasse samt afhentningskasse, du kan se her  hvordan det forgår. 

Ellers er der jo også vores booking system du kan benytte. 

Vi ser frem til at høre fra dig, samt service dine knive. 

MVH. 

Din Skærsliber

Du kan følge med her hvor vi holder og sliber.

Klik på Slibesteder

Mange ting spiller ind, så svaret er ikke så indlysende, men her er mine råd:

 • Når du køber en ny kniv, er det vigtigt at du er opmærksom på, at kvaliteten er i orden, og
  at kniven er godt hærdet. Det er vigtigt da det gør, at den kan holde skæret, og at du kan brække og flække med den.
 • Det er en god idé at få slebet din nyindkøbte kniv op, da skæret ikke er 100% fra fabrikken.
 • Opbevaringen har en stor betydning, sørg for at have dine knive på en magnet eller i en knivblok. Hvis du har dine knive i  skuffen, vil jeg anbefale, at de ligger i en knivindsat. Det er for at knivene ikke ligger stål mod stål, det medfører at knivene
  bliver ødelagte.
 • Når du tager din nyslebne kniv i brug, så vær lidt forsigtigt med, at du ikke skærer eller
  hakker i noget hårdt. Det medfører, at æggen lægger sig. Det vil sige at skæret lægger sig
  over til den ene side, og kniven bliver sløv. Sørg derfor at vælge et blødt materiale af et
  skærebræt.
 • Det er også en god idè at have et strygestål liggende i skuffen.
 • Undgå at komme dine knive i opvaskemaskinen, da enzymet i vaskepulveret/tabs er med til at nedbryde æggen/skæret på kniven. (Dette er også gældende for sakse)

God fornøjelse og arbejdslyst med din nyslebne kniv.

Sender du mere end 10 knive afsted er der fri fragt (i DK).

Når jeg har modtaget dem, bestræber jeg mig på at få slebet knivene og få dem sendt tilbage indenfor 2-3
hverdage efter modtagelsen.

Du sender dem til vores adresse Kongelyset 3B, 4200 Slagelse. 

Sådan overholde du knivloven

Du overholder knivloven, hvis du følger vejledningen kommer du ikke i problemer, hvis du bliver stoppet af politiet.

Sådan pakker du knivene indfør transport

Her er 3 løsninger på, hvordan du skal pakke dine knive ind, før du transporterer dem.

Pak dem forsvarligt ind i et viskestykke og bind tape rundt om.

Læg dem i en plastik eller trækasse med låg på.

Pak dem ned i en papkasse og luk kassen forsvarligt med tape.

Sådan transportere du dine knive lovligt fra dit hjem til slibning

Er du gående eller med bus så læg de indpakkede knive i rygsækken.

Er du på cykel/knallert eller motorcykel, så læg de indpakkede knive i rygsækken.

Er du i bil så læg de indpakkede knive i bagagerummet.

Knivloven bør egentlig omtales som våbenloven

Dolke og knive, hvis klinge overstiger 12 cm,  anvendes i erhverv, til husholdningsbrug eller til brug ved jagt, lystfiskeri eller sportsudøvelse eller til et andet lignende anerkendelsesværdigt formål, hvis de er udformet hertil. De nævnte dolke og knive kan erhverves, besiddes og bæres til den nævnte brug.

Hvorfor denne artikel om knivloven?

Holms-knivservice vil gerne have trygge kunder, der ønsker at have de skarpeste køkkenknive på køkkenmagnet/knivblokken og denne information er skrevet for at hjælpe dig som kunde.

Knivens æg

Slibning og vinkler på æggen er noget knivmagere og ”nørder” kan snakke meget om. At en kniv er slebet i 17 eller 30 graders vinkel har faktisk stor betydning. Knive er nemlig ofte slebet i vinkel alt efter hvad materiale de er beregnet til at skære i. Så når man siger at en kniv er slebet i 20 grader, er det hver enkelt side af knivens æg. Dette betyder at kniven alt i alt har en 40 graders vinkel på skæret, og de 20 grader er den vinkel du skal holde kniven i når den slibes igen.

 

Vinkel under 10 grader

Er til knive der bruges til at skære meget blødt og fint materiale. Skæret på kniven er meget tynd, og det kan meget let beskadiges hvis den kommer i kontakt med hårde materialer. Typisk ses kun så tynde klinger på barberskrabere der ofte er slebet i omkring 8 grader.

Vinkel på 10 – 17 grader

Vinkler på 10 – 17 grader er stadig utrolig skrøbelige. De er ikke beregnet til nogen form for tungt og voldsomt brug, da det er for tyndt. Til kød og fiske udskæring vil man opleve en utrolig skarp kniv, der klarer opgaven til perfektion. Men rammer kniven et ben, eller en hård bordplade kan der sagtens ske skader på æggen.

17 – 22 grader

De fleste køkkenknive er slebet i ca. 20 graders vinkel. Dette giver en æg der er meget skarp, og stadig kraftig nok til at kunne møde lidt modstand uden at gå i stykker så nemt. Det er altid en vurdering omkring fordele og ulemper når man sliber sin vinkel. Jo større vinkel, jo mere kan den holde til, men jo mindre skarp kan den blive. Nogle japanske knive er slebet helt ned i 17 grader, og de er igen velegnet til kød og grøntsager, ikke til udbening og vildt hakkeri.

22 – 30 grader.

Ja tak, nu snakker vi rigtige knive. Jagtknive, spejderknive, lommeknive og så videre. En vinkel over 20 grader giver en langt mere holdbar kniv, og 25 grader er ved at være standard for en jagtkniv. En vinkel på 25 grader er fin til det meste brug, og de fleste kan ikke mærke forskel på om den er slebet i 20 eller 25 grader.

Over 30 grader

En kniv der er slebet i 30 grader eller derover er meget holdbar, og man ser det ofte på store machetter, kukri´er, choppere og økser. Der kan lægges masser af kræfter bag så stejl en vinkel, og man skal ikke være så nervøs med at give den gas.

Konklusion

Alt i alt kan vi konkluderer at slibning og vinkler har en stor betydning for hvad kniven er beregnet til. Om de fleste af os så kan mærke forskel på en godt slebet og stoppet kniv der er 20, eller 30 grader vil jeg ikke udtale mig om. Men teoretisk er der stor forskel på 40 og 60 grader når man skal skære i et stykke kød eller et stykke træ.