Kniv valg
Hvilken type kniv skal jeg vælge?
En god køkkenkniv er alfa og omega, når man skal lave mad i sit køkken. Der findes dog en masse forskellige typer køkkenknive og junglen af alle knivmodeller kan være nærmest umulig at finde rundt i. Vi kaster her et blik over et udvalg af de mest brugte og velkendte knivtyper, for at gøre valget lidt nemmere.
De udvalgte typer er: kokke-, urte-, universal-, filet-, forskærer-, brød-, fiske-, udbener- og tomatknive.
Kokkekniv
Urtekniv
Utility/universal kniv
Den universelle kniv er mellemtingen mellem en kokkekniv og en urtekniv. Den kan ligesom kokkekniven bruges til næsten alle slags formål – både filetering, udskæring og skrælning af alle slags madvarer.
Størrelsesmæssigt placerer universalkniven sig også midt imellem kokkekniven og urtekniven, da bladlængden i de fleste tilfælde ligger på mellem 12 og 20 centimeter. Universalkniven er derfor en perfekt løsning til skære- og skrælleopgaver, som hverken en kokkekniv eller urtekniv helt vil kunne løse.
Eksempler på opgaver, som universalknive hyppigt bruges til, er udskæring af salat, løg, tomater, mindre kødstykker og lignende. De fleste danskere har en universalkniv i deres hjem, både pga. dens store anvendelighed, men også fordi prisen tit ligger i den lidt lavere end de dyre kokkeknive.
Filetkniv
Santoku kniv
Santokukniven er en japansk kokkekniv, der er særdeles populær. Den lette santokukniv er fantastisk god både til rutine- og præcisionsarbejde med frugt og grøntsager, men også god til at håndtere mindre stykker fisk og kød. Santoku er et japansk ord, der kan oversættes til “3 formål”. Disse formål kan defineres som knivens alsidighed i forhold til ingredienser, dvs. at kniven kan bruges til såvel grøntsager, fisk og kød. De tre formål kan også tolkes ud fra de teknikker, kniven er bygget til, nemlig at skære, hakke og snitte. En tredje tolkning er, at de forskellige dele af bladet egner sig til tre forskellige opgaver; skæreæggen til de primære opgaver, spidsen til præcisionsarbejde og hælen til intensiv hakning.
Uanset tolkning har santokukniven mange anvendelsesmuligheder og er en rigtig god all-round’er kniv.
Santoku kniven må for god ordens skyld ikke forveksles med kødøkser, for knivene er særligt designet og særdeles gode til at dele og hakke grøntsager. Årsagen er, at bladet hakker med det samme tryk over hele skærebrættet, sådan at dine grøntsager ikke bliver forskelligt hakket afhængig af deres form eller position på skærebrættet.